Move Template
Open Template
Množstvo |
Surovina |
1,5 kg |
zemiaky |
1 l |
voda |
- |
vegeta |
- |
bobkový list |
3 PL |
ocot |
2 PL |
múka hladká |
250 ml |
smotana šľahačková |
200 ml |
mlieko |
- |
paprika červená mletá |
- |
soľ |
Postup
Zemiaky nakrájame na kocky, zalejeme vodou, pridáme vegetu, soľ, mletú
papriku a bobkový list. Necháme zovrieť a varíme do polomäkka. V smotane
rozmiešame múku a vlejeme k zemiakom. Premiešame a mliekom doriedime.
Nakoniec pridáme ocot. podavame s fašírkami alebo volským okom, alebo
ako kto ma rad.
Template
115 words
Move Zeleninová polievka
Open Zeleninová polievka
https://dobruchut.aktuality.sk/recept/19507/fotorecept-rychla-zeleninova-polievka/
Množstvo |
Ingrediencia |
3 ks |
mrkva |
2 plátky |
petržlen |
1 ks |
cibuľa |
1 ks |
kaleráb |
2 ks |
zemiaky |
2 strúčiky |
cesnaku |
- |
petržlenová vňať |
1 ks |
kurací bujón |
- Zeleninu ošúpeme a nakrájame na kocky.
- V hrnci rozohrejeme maslo. Keď sa rozpustí, nastrúhame naň jednu mrkvu a opražíme ju.
- Potom pridáme ostatnú nakrájanú zeleninu, ktorú tiež opražíme.
- Celé zalejeme vodou, osolíme, pridáme petržlenovú vňať a necháme variť, kým zelenina nezmäkne.
- Nakoniec pridáme jeden kurací bujón a podľa chuti dosolíme.
Zeleninová polievka
111 words
Move Šošovicový prívarok
Open Šošovicový prívarok
https://recepty.aktuality.sk/recept/mbGGOEB/poctivy-sosovicovy-privarok/
Množstvo |
Ingrediencia |
300 g |
šošovica |
2 ks |
bobkový list |
1 KL |
drvená rasca |
1 ks |
menšia cibuľa |
3 strúčiky |
cesnak |
200 ml |
smotana na šľahanie |
2 PL |
hladká múka |
podľa chuti |
ocot |
1 KL |
majorán |
podľa chuti |
soľ, mleté čierne korenie |
Postup
Šošovicu preberieme, opláchneme a zalejeme vodou zhruba dve hodiny pred jej varením.
Potom ju spolu s vodou, v ktorej sa namáčala prelejeme do hrnca, pridáme
bobkové listy, strúčik cesnaku (jeden), očistenú cibuľu (v celku),
štipku čierneho korenia, rascu a zakrytú ju uvaríme do mäkka cca
Šošovicový prívarok
189 words
Move Rajčinovo-smotanova omáčka s tofu
Open Rajčinovo-smotanova omáčka s tofu
Ak tam išla aj smotana, potom to mohla byť paradajkovo-smotanová omáčka s tofu. Takto by si ju mohol pripraviť:
Suroviny:
• 1 cibuľa
• 2 strúčiky cesnaku
• 200 g tofu (údené alebo naturálne)
• 400 ml paradajkového pretlaku alebo konzervovaných paradajok
• 200 ml rastlinnej smotany (napr. sójová alebo ovsená)
• Soľ, čierne korenie, cukor (na vyváženie kyslosti)
• Bylinky (napr. tymián, bobkový list)
• Olej na smaženie
Postup:
1. Orestuj základ: Na oleji osmaž nadrobno nakrájanú cibuľu, kým je sklovitá. Pridaj pretlačený cesnak a krátko orestuj.
2. Pridaj tofu: Tofu rozmrvíš alebo nakrájaš na malé kocky a pridáš na panvicu. Orestuj, aby sa tofu trochu opieklo a nabralo chuť.
3. Paradajkový základ: Zalej paradajkovým pretlakom alebo konzervovanými paradajkami. Premiešaj a nechaj chvíľu povariť, aby sa chute spojili.
4. Dochutenie: Pridaj soľ, čierne korenie, cukor a bylinky (napríklad bobkový list a tymián). Nechaj omáčku na miernom ohni variť, kým trochu zhustne.
5. Smotanový
Rajčinovo-smotanova omáčka s tofu
190 words
Move Kuracia pečienka od babiny
Open Kuracia pečienka od babiny
Ahoj. Opražíš veľmi veľa cibule. Čím viac tým lepšie. Potom dáš pečienky, osolíme len trochu . Potom horčicu plnotučné a dusíme do mäkka. Dochutíme podľa seba. Hovorím o kuracie pečienku. Inú som robila raz ale smrdí mi a hnusi sa mi krájať. Ale postup je rovnaký len nesolit vôbec počas varenia lebo stvrdne. No a ešte môžeš robiť pečienku obalenú v trojobale a vyraziť. Tak akú chceš? Ja mam najradšej tu kuraciu s tou cibuľou. A to len pre seba? Neviem ci dievčence by jedli pečienku
Kuracia pečienka od babiny
86 words