Recepty Juraj

  • Move Template
    Open Template

    velky-recept75994_1515096410.jpg

    Množstvo Surovina
    1,5 kg zemiaky
    1 l voda
    - vegeta
    - bobkový list
    3 PL ocot
    2 PL múka hladká
    250 ml smotana šľahačková
    200 ml mlieko
    - paprika červená mletá
    - soľ

    Postup

    Zemiaky nakrájame na kocky, zalejeme vodou, pridáme vegetu, soľ, mletú papriku a bobkový list. Necháme zovrieť a varíme do polomäkka. V smotane rozmiešame múku a vlejeme k zemiakom. Premiešame a mliekom doriedime. Nakoniec pridáme ocot. podavame s fašírkami alebo volským okom, alebo ako kto ma rad.

    Template 115 words
  • Move Polievky
    Polievky
  • Move Zeleninová polievka
    Open Zeleninová polievka

    is21ATEvSe3bZ1m5O3v1Qg.jpg https://dobruchut.aktuality.sk/recept/19507/fotorecept-rychla-zeleninova-polievka/

    Množstvo Ingrediencia
    3 ks mrkva
    2 plátky petržlen
    1 ks cibuľa
    1 ks kaleráb
    2 ks zemiaky
    2 strúčiky cesnaku
    - petržlenová vňať
    1 ks kurací bujón
    1. Zeleninu ošúpeme a nakrájame na kocky.
    2. V hrnci rozohrejeme maslo. Keď sa rozpustí, nastrúhame naň jednu mrkvu a opražíme ju.
    3. Potom pridáme ostatnú nakrájanú zeleninu, ktorú tiež opražíme.
    4. Celé zalejeme vodou, osolíme, pridáme petržlenovú vňať a necháme variť, kým zelenina nezmäkne.
    5. Nakoniec pridáme jeden kurací bujón a podľa chuti dosolíme.
    Zeleninová polievka 111 words
  • Move Kyslá šošovicová polievka
    Open Kyslá šošovicová polievka

    velky-recept5734_1336987807.jpg

    Množstvo Surovina
    160 g šošovica veľkozrnná
    500 g, očistené a pokrájané na kocky zemiaky
    1 ks cibuľa ošúpaná
    2 ks bobkový list
    podľa potreby soľ
    5 ks nové korenie
    6 ks čierne korenie celé
    250-300 g, alebo jogurt smotanový smotana kyslá
    1/2 l, alebo cmar, zakysanka mlieko
    2 PL múka polohrubá
    1 PL maslo
    2-3 l voda
    1/2 PL cukor kryštál

    Postup

    1. Najskôr dáme do vody variť šošovicu. Keď je skoro uvaren
    Kyslá šošovicová polievka 196 words
  • Move Hokkaido polievka
    Open Hokkaido polievka

    velky-recept179117_1723837670.jpg

    Množstvo Surovina
    1 ks malá tekvica Hokkaido
    250 g smotana na šľahanie
    troška maslo
    3 PL olej olivový
    1 kocka bujón zeleninový
    3 strúčiky cesnak
    - soľ
    - korenie čierne
    - rasca
    - majorán

    Postup

    1. Umyjeme tekvicu, rozkrojíme ju na polovicu a vyberieme dužinu a semienka.

    2. Tekvicu nakrájame na kocky aj so šupkou. Orestujeme ju na panvici alebo v hrnci s pridaním olivového oleja.

    3. Pripravíme si vriacu vodu, do ktorej pridáme zeleninový bujón, ak nemáme vývar.

    4. Do hrnca pridáme všetko spolu - tekvicu a prevarenú vodu s bujónom. Pridáme koreniny podľa chuti - soľ, čierne k

    Hokkaido polievka 188 words
  • Move Hŕstková polievočka
    Open Hŕstková polievočka

    velky-recept35723_1458851939.jpg

    Množstvo Surovina
    200 g zmes sušených strukovín (hŕstka)
    4 ks zemiaky
    2 ks mrkva
    1 čl soľ
    4 ks korenie čierne celé
    1 ks list bobkový
    2 strúčiky cesnak
    1 ks cibuľa
    1 kocka bujón zeleninový
    podľa potreby voda

    Postup

    1. Namočíme si hŕstku (zmes sušených strukovín) aspoň na 2 hodiny, potom zlejeme prebytočnú vodu a dáme variť asi do litra vody. Tesne po začatí varu pridáme kocku bujónu, soľ, bobkový list a čierne celé korenie. Necháme variť na strednom ohni asi pol
    Hŕstková polievočka 307 words
  • Move Hlavne jedla
    Open Hlavne jedla

    Hlavne jedla

    Hlavne jedla
  • Move Šošovicový prívarok
    Open Šošovicový prívarok

    Xa8rNL-6xE9MsoW2DxXM.jpg https://recepty.aktuality.sk/recept/mbGGOEB/poctivy-sosovicovy-privarok/

    Množstvo Ingrediencia
    300 g šošovica
    2 ks bobkový list
    1 KL drvená rasca
    1 ks menšia cibuľa
    3 strúčiky cesnak
    200 ml smotana na šľahanie
    2 PL hladká múka
    podľa chuti ocot
    1 KL majorán
    podľa chuti soľ, mleté čierne korenie

    Postup

    1. Šošovicu preberieme, opláchneme a zalejeme vodou zhruba dve hodiny pred jej varením.

    2. Potom ju spolu s vodou, v ktorej sa namáčala prelejeme do hrnca, pridáme bobkové listy, strúčik cesnaku (jeden), očistenú cibuľu (v celku), štipku čierneho korenia, rascu a zakrytú ju uvaríme do mäkka cca

    Šošovicový prívarok 189 words
  • Move Zemiakový prívarok
    Open Zemiakový prívarok

    velky-recept4064_1291129612.jpg

    Množstvo Surovina
    1,5 kg zemiaky
    1 l voda
    - vegeta
    - bobkový list
    3 PL ocot
    2 PL múka hladká
    250 ml smotana šľahačková
    200 ml mlieko
    - paprika červená mletá
    - soľ

    Postup

    1. Zemiaky nakrájame na kocky, zalejeme vodou, pridáme vegetu, soľ, mletú papriku a bobkový list. Necháme zovrieť a varíme do polomäkka, potom zlejeme.
    2. V smotane rozmiešame múku a vlejeme k zemiakom. Premiešame a mliekom doriedime.
    3. Nakoniec pridáme ocot. podavame s fašírkami alebo volským okom, alebo ako kto ma rad.
    Zemiakový prívarok 121 words
  • Move Kurací paprikáš s haluškami
    Open Kurací paprikáš s haluškami

    velky-recept75994_1515096410.jpg

    Množstvo Surovina
    - prsia kuracie
    1 veľký ks cibuľa
    - olej (alebo bravčová masť)
    15 g paprika červená mletá
    3 ks list bobkový
    - soľ
    - korenie čierne mleté
    - rasca mletá
    - bujón kurací
    - smotana sladká
    - múka hladká
    - Halušky, alebo kolienka

    Postup

    1. Ako prvé si nakrájame kuracie prsia, potom si najemno nakrájame cibuľu. Do hrnca si dáme rozpáliť olej alebo bravčovú masť a pomaly si pražíme cibuľu, na ktorú potom pridáme na kocky nakrájané prsia. Osolíme, aby mäsko pustilo šťavičku a zatiahlo sa a chvíľku dusíme na miernom ohni.

    2. Keď už mä

    Kurací paprikáš s haluškami 213 words
  • Move Ryžové placky so syrom pečené bez pridaného tuku
    Open Ryžové placky so syrom pečené bez pridaného tuku

    velky-recept17718_1722944141.jpg

    Množstvo Surovina
    - uvarená ryža
    podľa chuti soľ
    - vajcia
    podľa chuti korenie čierne mleté
    podľa chuti paprika červená sladká mletá
    podľa chuti cesnak sušený
    podľa chuti rasca mletá
    - strúhaný syr
    - pór (alebo cibuľa)

    Postup

    1. K uvarenej vychladenej ryži (asi 2 naberačky) pridáme nasekaný pór, soľ, mleté čierne korenie, mletú papriku, mletú rascu a sušený cesnak. Primiešame strúhaný syr (asi 2 lyžice) a 3 vajíčka. Cesto má mať konzistenciu podobnú zemiakovým plackám.

    2. Na rozohriatu panvicu bez tuku dáme 4 kôpky cesta, skôr v hrubšej vrstve, aby sa tenké placky netrhali. Ud

    Ryžové placky so syrom pečené bez pridaného tuku 172 words
  • Move Vegan sviečková na smotane
    Open Vegan sviečková na smotane

    svieckovaIG-1060x1325.jpg

    Množstvo Surovina
    500 g seitan
    180 g cibuľa
    400 g očistená mrkva
    400 g očistený zeler
    120 g očistený petržlen
    200 ml ryžová smotana
    600 ml zeleninový vývar
    2 PL olej
    6 ks guličky čierneho korenia
    6 ks guličky nového korenia
    2 ks klinček
    3 ks bobkový list
    2 PL ocot
    Vegan sviečková na smotane 355 words
  • Move Segedin s tofu
    Open Segedin s tofu

    tofu-s-kyslou-kapustou_01110.webp

    Množstvo Ingrediencia
    100 g cibuľa
    400 g jogurt biely 3,5% tuku
    500 g kapusta kvasená
    ½ čajovej lyžičky korenie čierne mleté
    30 ml olej slnečnicový
    1 polievková lyžica paprika červená mletá
    podľa chuti soľ
    270 g tofu biele
    300 ml voda
    10 g škrob kukuričný

    Recept

    1. Cibuľa 100 g • Olej slnečnicový 30 ml
      Cibuľu ošúpeme, nadrobno nakrájame a osmažíme na oleji.

    2. Tofu biele 270 g
      Tofu pokrájame na väčšie kocky.

    3. **Korenie čie

    Segedin s tofu 193 words
  • Move Rajčinovo-smotanova omáčka s tofu
    Open Rajčinovo-smotanova omáčka s tofu

    Ak tam išla aj smotana, potom to mohla byť paradajkovo-smotanová omáčka s tofu. Takto by si ju mohol pripraviť:

    Suroviny:

    • 1 cibuľa
    • 2 strúčiky cesnaku
    • 200 g tofu (údené alebo naturálne)
    • 400 ml paradajkového pretlaku alebo konzervovaných paradajok
    • 200 ml rastlinnej smotany (napr. sójová alebo ovsená)
    • Soľ, čierne korenie, cukor (na vyváženie kyslosti)
    • Bylinky (napr. tymián, bobkový list)
    • Olej na smaženie
    

    Postup:

    1.  Orestuj základ: Na oleji osmaž nadrobno nakrájanú cibuľu, kým je sklovitá. Pridaj pretlačený cesnak a krátko orestuj.
    2.  Pridaj tofu: Tofu rozmrvíš alebo nakrájaš na malé kocky a pridáš na panvicu. Orestuj, aby sa tofu trochu opieklo a nabralo chuť.
    3.  Paradajkový základ: Zalej paradajkovým pretlakom alebo konzervovanými paradajkami. Premiešaj a nechaj chvíľu povariť, aby sa chute spojili.
    4.  Dochutenie: Pridaj soľ, čierne korenie, cukor a bylinky (napríklad bobkový list a tymián). Nechaj omáčku na miernom ohni variť, kým trochu zhustne.
    5.  Smotanový
    
    Rajčinovo-smotanova omáčka s tofu 190 words
  • Move Kuracia pečienka od babiny
    Open Kuracia pečienka od babiny

    Ahoj. Opražíš veľmi veľa cibule. Čím viac tým lepšie. Potom dáš pečienky, osolíme len trochu . Potom horčicu plnotučné a dusíme do mäkka. Dochutíme podľa seba. Hovorím o kuracie pečienku. Inú som robila raz ale smrdí mi a hnusi sa mi krájať. Ale postup je rovnaký len nesolit vôbec počas varenia lebo stvrdne. No a ešte môžeš robiť pečienku obalenú v trojobale a vyraziť. Tak akú chceš? Ja mam najradšej tu kuraciu s tou cibuľou. A to len pre seba? Neviem ci dievčence by jedli pečienku

    Kuracia pečienka od babiny 86 words
  • Move Dezerty
    Dezerty
  • Move Smotanová torta s ovocím
    Open Smotanová torta s ovocím

    P6030453-1310x983.jpg

    Množstvo Surovina
    3 alebo 4 tégliky smotana kyslá
    2-3 bal. piškóty
    3 bal. cukor vanilkový
    podľa chuti rôzne ovocie

    Postup

    1. Na dno tortovej formy poukladáme piškóty.

    2. Po vyložení tortovej formy piškótami si pripravíme bielu vrstvu - v miske rozmiešame 1-2 kyslé smotany s 1 vanilkovým cukrom. Túto bielu vrstvu rozotrieme na poukladané piškóty.

    3. Na pekne rozotretú bielu vrstvu poukladáme rôzne ovocie podľa chuti. Katka má rada ananás a mandarínky z konzervy.

    4. Opäť vylož piškótami. Potom rozmiešaš 1-2 smotany s kakaom (pridaj aj cukor) alebo grankom (netreba cukor). Túto tmavú vrstvu rozotrieme na poukladané piškóty.

    5. Takto opakujeme jednotlivé kroky, až kým nenaplníme tortovú formu do požadovanej výšky. Do mojej to

    Smotanová torta s ovocím 152 words