velky-recept35723_1458851939.jpg

Množstvo Surovina
200 g zmes sušených strukovín (hŕstka)
4 ks zemiaky
2 ks mrkva
1 čl soľ
4 ks korenie čierne celé
1 ks list bobkový
2 strúčiky cesnak
1 ks cibuľa
1 kocka bujón zeleninový
podľa potreby voda

Postup

  1. Namočíme si hŕstku (zmes sušených strukovín) aspoň na 2 hodiny, potom zlejeme prebytočnú vodu a dáme variť asi do litra vody. Tesne po začatí varu pridáme kocku bujónu, soľ, bobkový list a čierne celé korenie. Necháme variť na strednom ohni asi pol hodinu, postupne prilievame vodu, ak sa bude veľmi odparovať.

  2. Medzitým si očistíme koreňovú zeleninu, zemiaky, cesnak a cibuľu. Mrkvu nakrájame na hrubšie kolieska a zemiaky na stredne veľké kocky. Po polhodine varu pridáme do polievky rozotrený cesnak, cibuľu vcelku a asi tretinu nakrájaných zemiakov. Necháme variť ďalšiu pol hodinu a postupne podľa potreby dolievame vodu. Zemiaky a hrstka postupne polievku zahustia do krémova.

  3. Po ďalšej pol hodine pridáme zvyšok zemiakov a nakrájanú mrkvu. Prípadne ešte dochutíme soľou a necháme vrieť ďalšiu polhodinu, aby sa zelenina a zemiaky uvarili do mäkka. Nezabudnite stále prilievať vodu. Ja ju pridávam od oka, aby polievka nebola veľmi riedka alebo veľmi hustá, ale záleží na vás, akú konzistenciu máte radi. Vo všeobecnosti by vám malo zostať asi liter a pol polievky.

  4. Po ďalšej pol hodine by mala byť polievka hotová. Zemiaky a zelenina budú dostatočne uvarené a taktiež aj samotná hŕstka. V konečnom dôsledku by mala byť polievka jemná a krémová. Na záver môžete polievku dochutiť čerstvými bylinkami, ako napríklad petržlenovou vňaťou alebo kôprom. Možno sa zdá náročná na čas, ale výsledok stojí za to. Prajem dobrú chuť. Je naozaj geniálna.