Množstvo | Surovina |
---|---|
160 g | šošovica veľkozrnná |
500 g, očistené a pokrájané na kocky | zemiaky |
1 ks | cibuľa ošúpaná |
2 ks | bobkový list |
podľa potreby | soľ |
5 ks | nové korenie |
6 ks | čierne korenie celé |
250-300 g, alebo jogurt smotanový | smotana kyslá |
1/2 l, alebo cmar, zakysanka | mlieko |
2 PL | múka polohrubá |
1 PL | maslo |
2-3 l | voda |
1/2 PL | cukor kryštál |
Postup
Najskôr dáme do vody variť šošovicu. Keď je skoro uvarená, pridáme očistené a pokrájané zemiaky na kocky, 1 PL soli, očistenú cibuľu, bobkový list a korenia (nové a čierne). Varíme, kým nie sú zemiaky mäkké.
V mlieku si rozhabarkujeme smotanu (alebo jogurt) s dvoma PL polohrubej múky a urobíme zátrepku.
Keď sú zemiaky uvarené, vyberieme a vyhodíme rozvarenú cibuľu. Vylejeme zátrepku do polievky, prevaríme, ešte dosolíme ak je treba, pridáme 1/2 PL cukru a nakoniec polievkovú lyžicu masla. Na tanier môžeme prisypať aj pažítku, ak máme.