velky-recept5734_1336987807.jpg

Množstvo Surovina
160 g šošovica veľkozrnná
500 g, očistené a pokrájané na kocky zemiaky
1 ks cibuľa ošúpaná
2 ks bobkový list
podľa potreby soľ
5 ks nové korenie
6 ks čierne korenie celé
250-300 g, alebo jogurt smotanový smotana kyslá
1/2 l, alebo cmar, zakysanka mlieko
2 PL múka polohrubá
1 PL maslo
2-3 l voda
1/2 PL cukor kryštál

Postup

  1. Najskôr dáme do vody variť šošovicu. Keď je skoro uvarená, pridáme očistené a pokrájané zemiaky na kocky, 1 PL soli, očistenú cibuľu, bobkový list a korenia (nové a čierne). Varíme, kým nie sú zemiaky mäkké.

  2. V mlieku si rozhabarkujeme smotanu (alebo jogurt) s dvoma PL polohrubej múky a urobíme zátrepku.

  3. Keď sú zemiaky uvarené, vyberieme a vyhodíme rozvarenú cibuľu. Vylejeme zátrepku do polievky, prevaríme, ešte dosolíme ak je treba, pridáme 1/2 PL cukru a nakoniec polievkovú lyžicu masla. Na tanier môžeme prisypať aj pažítku, ak máme.