Xa8rNL-6xE9MsoW2DxXM.jpg https://recepty.aktuality.sk/recept/mbGGOEB/poctivy-sosovicovy-privarok/

Množstvo Ingrediencia
300 g šošovica
2 ks bobkový list
1 KL drvená rasca
1 ks menšia cibuľa
3 strúčiky cesnak
200 ml smotana na šľahanie
2 PL hladká múka
podľa chuti ocot
1 KL majorán
podľa chuti soľ, mleté čierne korenie

Postup

  1. Šošovicu preberieme, opláchneme a zalejeme vodou zhruba dve hodiny pred jej varením.

  2. Potom ju spolu s vodou, v ktorej sa namáčala prelejeme do hrnca, pridáme bobkové listy, strúčik cesnaku (jeden), očistenú cibuľu (v celku), štipku čierneho korenia, rascu a zakrytú ju uvaríme do mäkka cca 30 minút.

  3. Zo zmäknutej šošovice vyberieme bobkové listy, cesnak, cibuľu, osolíme ju a primiešame do nej smotanu, v ktorej sme rozhabarkovali múku.

  4. Všetko spolu povaríme ešte zhruba 15 minút na hustý prívarok, ktorý cca 3 minúty pred koncom varu ochutíme prelisovaným cesnakom, majoránom, octom a prípadne ešte dosolíme.

  5. Teplý šošovicový prívarok podávame s volským okom, na ježka opečenou paprikovou klobáskou a krajcom chleba.