https://recepty.aktuality.sk/recept/mbGGOEB/poctivy-sosovicovy-privarok/
Množstvo | Ingrediencia |
---|---|
300 g | šošovica |
2 ks | bobkový list |
1 KL | drvená rasca |
1 ks | menšia cibuľa |
3 strúčiky | cesnak |
200 ml | smotana na šľahanie |
2 PL | hladká múka |
podľa chuti | ocot |
1 KL | majorán |
podľa chuti | soľ, mleté čierne korenie |
Postup
Šošovicu preberieme, opláchneme a zalejeme vodou zhruba dve hodiny pred jej varením.
Potom ju spolu s vodou, v ktorej sa namáčala prelejeme do hrnca, pridáme bobkové listy, strúčik cesnaku (jeden), očistenú cibuľu (v celku), štipku čierneho korenia, rascu a zakrytú ju uvaríme do mäkka cca 30 minút.
Zo zmäknutej šošovice vyberieme bobkové listy, cesnak, cibuľu, osolíme ju a primiešame do nej smotanu, v ktorej sme rozhabarkovali múku.
Všetko spolu povaríme ešte zhruba 15 minút na hustý prívarok, ktorý cca 3 minúty pred koncom varu ochutíme prelisovaným cesnakom, majoránom, octom a prípadne ešte dosolíme.
Teplý šošovicový prívarok podávame s volským okom, na ježka opečenou paprikovou klobáskou a krajcom chleba.