svieckovaIG-1060x1325.jpg

Množstvo Surovina
500 g seitan
180 g cibuľa
400 g očistená mrkva
400 g očistený zeler
120 g očistený petržlen
200 ml ryžová smotana
600 ml zeleninový vývar
2 PL olej
6 ks guličky čierneho korenia
6 ks guličky nového korenia
2 ks klinček
3 ks bobkový list
2 PL ocot
2 PL cukor
1 ČL soľ
½ ks citrón - šťava

Knedľa:

Množstvo Surovina
500 g polohrubá pšeničná múka
350 ml voda
15 g droždie
2 ČL soľ
1 ČL cukor
1 PL olivový olej

Postup

  1. Cibuľu si nakrájame nadrobno a opražíme ju dozlata na miernom ohni na 2 PL oleji. Trvá to asi 5-10 minút.

  2. Medzitým si očistíme mrkvu, petržlen a zeler. Nakrájame ich na menšie kocky a pridáme do hrnca k zlatistej cibuľke. Všetko spolu pár minút restujeme, kým zelenina nechytí správnu farbu. Potom pridáme 2 PL cukru a znova miešame, aby cukor na zelenine skaramelizoval. Po minúte pridáme ocot a znova miešame, kým sa tekutina nevyparí.

  3. Všetko zalejeme zeleninovým vývarom. Pridáme korenie, bobkový list a soľ. Nové korenie, čierne korenie a klinček môžeme zviazať do vrecka, aby sme ich nemuseli v omáčke hľadať.

  4. Zeleninu s korením varíme do úplného zmäknutia asi hodinu na miernom ohni. Zeleninu môžeme rozmixovať tyčovým mixérom alebo prepasírovať, nezabudnite predtým vybrať korenie.

  5. Finálny krok je pridanie šťavy z polovice citróna, smotany a soli podľa potreby. Ak je omáčka príliš hustá, zriedime ju vodou, a ak je príliš riedka, pridáme hladkú múku. Ak mixujeme zeleninu, ako ja, skôr budeme potrebovať omáčku zriediť vodou a smotanou.

  6. Seitan nakrájame na kúsky a opražíme dozlata na oleji. Omáčku podávame so seitanom a knedľou, samozrejme, s brusnicovým džemom a citrónom.