Množstvo | Surovina |
---|---|
500 g | seitan |
180 g | cibuľa |
400 g | očistená mrkva |
400 g | očistený zeler |
120 g | očistený petržlen |
200 ml | ryžová smotana |
600 ml | zeleninový vývar |
2 PL | olej |
6 ks | guličky čierneho korenia |
6 ks | guličky nového korenia |
2 ks | klinček |
3 ks | bobkový list |
2 PL | ocot |
2 PL | cukor |
1 ČL | soľ |
½ ks | citrón - šťava |
Knedľa:
Množstvo | Surovina |
---|---|
500 g | polohrubá pšeničná múka |
350 ml | voda |
15 g | droždie |
2 ČL | soľ |
1 ČL | cukor |
1 PL | olivový olej |
Postup
Cibuľu si nakrájame nadrobno a opražíme ju dozlata na miernom ohni na 2 PL oleji. Trvá to asi 5-10 minút.
Medzitým si očistíme mrkvu, petržlen a zeler. Nakrájame ich na menšie kocky a pridáme do hrnca k zlatistej cibuľke. Všetko spolu pár minút restujeme, kým zelenina nechytí správnu farbu. Potom pridáme 2 PL cukru a znova miešame, aby cukor na zelenine skaramelizoval. Po minúte pridáme ocot a znova miešame, kým sa tekutina nevyparí.
Všetko zalejeme zeleninovým vývarom. Pridáme korenie, bobkový list a soľ. Nové korenie, čierne korenie a klinček môžeme zviazať do vrecka, aby sme ich nemuseli v omáčke hľadať.
Zeleninu s korením varíme do úplného zmäknutia asi hodinu na miernom ohni. Zeleninu môžeme rozmixovať tyčovým mixérom alebo prepasírovať, nezabudnite predtým vybrať korenie.
Finálny krok je pridanie šťavy z polovice citróna, smotany a soli podľa potreby. Ak je omáčka príliš hustá, zriedime ju vodou, a ak je príliš riedka, pridáme hladkú múku. Ak mixujeme zeleninu, ako ja, skôr budeme potrebovať omáčku zriediť vodou a smotanou.
Seitan nakrájame na kúsky a opražíme dozlata na oleji. Omáčku podávame so seitanom a knedľou, samozrejme, s brusnicovým džemom a citrónom.